Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 26 aprilie 2011

Esti mantuit?

Recent am ascultat o predica, foarte interesanta, a lui Paul Washer, intitulata: ,, Cum putem fi siguri de mantuire? ". Nu sunt adepata cartilor de tip ,, 10 pasi pentru a ... ", dar testele din aceasta predica mi-au placut extrem de mult din doua motive: 1) Testele acestea sunt spuse de Dumnezeu in Cuvantul Sau, deci automat am incredere deplina in autenticitatea si valoarea lor. 2) Cartea 1 Ioan este una din cartile mele preferate din Biblie.

Asa cum probabil v-ati dat seama, aceasta predica este construita din mai multe teste ( aflate in 1 Ioan ), teste ce te ajuta sa descoperi daca te afli sau nu in procesul mantuirii.
Ascultand predica mi-am luat ceva notite pe care o sa le scriu mai jos.

2 Corinteni 13:5  ,, Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. Pe voi înşivă încercaţi-vă. ''
Dumnezeu ne indeamna sa ne cercetam pentru a vedea daca inca suntem in credinta.

 Primul test: 1 Ioan 1:5-7
,, Vestea, pe care am auzit -o dela El şi pe care v'o propovăduim, este că Dumnezeu e lumină, şi în El nu este întunerec. Dacă zicem că avem părtăşie cu El, şi umblăm în întunerec, minţim, şi nu trăim adevărul. Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuş este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sîngele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţeşte de orice păcat. '' 

- cel mantuit are dorinta de a-L cunoaste si asculta pe Dumnezeu
- exista o diferenta intre modul de viata al unui crestin si cel al unui necredincios
 Crestinul isi conformeaza viata dupa voia lui Dumnezeu.

Al doilea test: 1 Ioan 1:8
  ,, Dacă zicem că n'avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. " 

- daca esti crestin, iti marturisesti pacatul
Caracteristica esentiala a crestinului nu este perfectiunea, ci faptul ca este sensibil la pacatul lui. 
 Cand privesti la intreaga imagine a vietii lui, vezi un progres spiritual.

Al treilea test: 1 Ioan 2:3,4 
  ,, Şi prin aceasta ştim că Îl cunoaştem, dacă păzim poruncile Lui. Cine zice: ,,Îl cunosc``, şi nu păzeşte poruncile Lui, este un mincinos, şi adevărul nu este în el. "

Daca ai o noua relatie cu Dumnezeu, ai o noua relatie cu pacatul si cu poruncile lui Dumnezeu. Un adevarat credincios umbla in lumina ca un mod de viata si cand paseste in intuneric, nu ramane acolo. 

Alt test: 1 Ioan 2:6  
  ,, Cine zice că rămîne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus. "

Alt test: 1 Ioan 2:8-10
   ,, Totuş vă scriu o poruncă nouă, lucru care este adevărat atît cu privire la El, cît şi cu privire la voi; căci întunerecul se împrăştie, şi lumina adevărată şi răsare chiar. Cine zice că este în lumină, şi urăşte pe fratele său, este încă în întunerec pînă acum.Cine iubeşte pe fratele său, rămîne în lumină, şi în el nu este niciun prilej de poticnire.  "  

- inima crestinului se va intoarce impotriva stilului de viata lumesc

- daca esti mantuit ii iubesti si pe alti crestini si vrei sa ai partasie cu ei; practic ai o noua relatie cu copiii lui Dumnezeu. 

Alt test: 1 Ioan 2:15,16  
   ,, Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în El. Căci tot ce este în lume: pofta firii pămînteşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este dela Tatăl, ci din lume. "   

- inima crestinului se va intoarce spre Dumnezeu si impotriva stilului de viata lumesc si aceasta va fi o batalie continua.

Alt test: 1 Ioan 3:6 
    ,, Oricine rămîne în El, nu păcătuieşte; oricine păcătuieşte, nu L -a văzut, nici nu L -a cunoscut.  "

 - crestinul, cand se intampla sa cada in vreun pacat, se ridica si nu ramane acolo, ci merge mai departe prin credinta pocaindu-se de pacatul sau.

Paul Washer


 Poate consideri ca nu e asa important sa fii mantuit. Poate crezi ca mai ai timp .. Dar stii exact cat mai ai? Nu poti sti cand va fi ultima ta zi, ultima ta sansa. Si odata plecat de aici, nu mai ai nicio sansa de scapare, pentru ca Dumnezeu este 100% iubire dar si 100% dreptate divina. Vesnicia este ceva fara sfarsit. Nu lucra ca un nebun ignorand avertismentele. Daca nu crezi ca Dumnezeu exista, cerceteaza si vei afla. Caci Dumnezeu se lasa descoperit celui ce-L cauta cu o inima sincera. Dumnezeu ne iubeste. Nu amana, poate chiar azi e ultima ta sansa..

Cata,

6 comentarii:

  1. ... ce te face sa crezi ca esti mantuita?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mantuirea este un proces. Fiind un proces, eu am fost mantuita, sunt mantuita si voi fi mantuita daca ,, imi voi duce pana la capat mantuirea, cu frica si cutremur " ( Filipeni 2:12).

    Mantuirea se capata prin credinta in jertfa Fiului lui Dumnezeu. Si cred ca El a murit si a inviat pentru mine, ca sa ma rascumpere din moarte si de sub puterea pacatulu. ,, Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, are viaţa vecinică. " ( Ioan 6:47 ) Cred si viata mea dovesdeste asta, pentru ca traiesc spre slava si gloria Mantuitorului meu, care este Regele regilor si Domnul domnilor.

    Am fost, sunt si voi fi mantuita pe baza a ceea ce a facut Isus Hristos pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. ... un raspuns nesigur.... conditionat de ceea ce faci tu... si in tot "procesul" asta este si Isus Cristos... ce te face sa crezi ca esti mantuita?

    RăspundețiȘtergere
  4. Iacov 2:14 ,, Fraţii mei, ce -i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n'are fapte? Poate oare credinţa aceasta să -l mîntuiască? "

    Am spus ,, Cred si viata mea dovesdeste asta .. " in contextul in care stiu ca multi afirma ca ei cred in Dumnezeu, dar viata lor nu demonstreaza o credinta autentica. Mantuirea nu se capata prin fapte, ci faptele dovedesc ca omul are o credinta autentica. Credinta este aceea care te duce in cer, credinta in jertfa lui Isus Hristos. Deci nu conditionat de ceea ce fac eu, ci de ceea ce a facut El pentru mine.

    Inca nu vad de unde ai tras concluzia ca am dat un raspuns nesigur. Poate ma lamuresti. Ca sa fim siguri ca ne-am inteles reciproc in afirmatii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Teste reale prin care ne putem verifica daca avem garantia mantuirii in dreptul inimilor noastre.

    Minunata lucrare ai facut aici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si politicienii predica bine si au discursuri chiar impresionante uneori,si oamenii de stiinta,istoricii,doctorii,profesori etc...se pare ca nu ne mai saturam sa ne auzim vorbind...daca nu semeni pamantul bine,nu ies roade,poti sa te rogi mult si bine,asadar FAPTELE!...despre mantuire sa vorbeasca cei mai sarmani dintre sarmani si cei de a lor soarta preocupati...in rest e lauda SINELUI,atasament obsesiv de anumite idei,fanatism chiar....NICICUM IUBIRE DE DUMNEZEU!

    RăspundețiȘtergere