Un coleg drag mie ( si nu o spun cu ironie ) a postat acum ceva timp cateva citate ale unor atei celebri. M-am gandit sa postez aici mici comentarii cu privire la ele si voi face asta in saptamanile ce vor urma, in functie de cat timp liber am, intrucat sesiunea bate la usa. Fac asta pentru ca sunt interesata ca lumea sa afle adevarul si pentru ca vreau ca oamenii sa cerceteze inainte sa creada ceva. Nu de alta, dar ceea ce credem si aplicam, influenteaza in mod direct locul unde ne vom petrece vesnicia.Voi incepe cu ultimul citat din respectiva lista.
1) “Dacă Dumnezeu este alpha şi omega, începutul şi sfârşitul, cunoaşte trecutul şi viitorul, după cum scrie în Biblie, de ce se roagă oamenii şi cred că pot schimba ceva?” - Mark Fairclough
Daca stim ca Dumnezeu ne cunoaste viitorul si alegerile nu inseamna ca vom sta cu mainile in san. Daca de ex. eu vad in copilul meu o inclinatie inspre pictura si stiu ca va alege sa fie pictor nu inseamna ca i-am trasat vreo cale. Eu doar inteleg ce se va face. Iar copilul nu are pentru. ce sa spuna: " Pentru. ca tu ma vezi ca un viitor pictor eu n-are rost sa mai fac nimic (sa stau cu mainile in san). " Din contra, va lucra mai mult ca sa-si indeplineasca visul. Asta ar fi doar un exemplu omenesc, dar cu Dumnezeu este mult mai mult. El ne vede toata viata inainte, dar noi n-avem cum sa-L alegem pe El in starea decazuta in care ne-am nascut, separati de El si inclinati inspre firesc. Tot ce avem noi de facut vine DUPA ce El a facut deja totul ptr. noi. Si asta inseamna ca alegem si noi destinul pe care ni-l ofera.
Daca Îl privești pe Dumnezeu limitat de timp, ti-ai pornit gresit argumentatia. Dumnezeu nu poate fi surprins, pentrucă el nu are asteptări, asta deoarece el nu are viitor. Asteptare fără viitor nu există.
2) “Sunt împotriva religiei pentru că ne învaţă să fim satisfăcuţi cu neînţelegerea lumii.” - Richard Dawkins
" Socrate a spus odata ca o viata nesupusa reflexiei nu merita traita. Noi credem ca o credinta nesupusa reflexiei nu merita crezuta. In plus, contrar opiniei populare, crestinii nu trebuie doar ,, sa creada si sa nu cerceteze ". Crestinilor li se porunceste sa stie ce cred si de ce cred lucrurile respective. Li se porunceste sa le raspunda acelora ce pun intrebari ( 1 Petru 3:15 ) si sa demoleze argumentele ce se ridica impotriva credintei crestine ( 2 Corinteni 10:4-5 ). Intrucat Dumnezeu este rational si vrea ca noi sa ne folosim ratiunea, crestinii nu primesc niciun fel de premii pentru prostie. " ( citat din cartea Nu am destula credinta ca sa fiu ateu )
3) “Omul a avut dintotdeauna nevoie de o explicaţie pentru toate lucrurile din lume pe care nu le înţelegea. Dacă nu exista o explicaţie, inventa una.” - Jim Crawford
Fiinta umana este una vulnerabila din toate punctele de vedere si intotdeauna vrea sa se simta in siguranta. Ca sa se simta in siguranta vrea sa fie stapana pe toate lucrurile, sa stie totul, dar asta e practic imposibil. Cei mai multi, din marea nevoie de a se simti protejati, inventeaza explicatii la lucruri inexplicabile, dar cei care sunt interesati de adevar si care au intelepciune, nu cauta sa explice ceea ce nu pot. Insa cand dovezi numeroase indica spre un anume adevar, lasi la o parte prejudecatile, si crezi!
4) “Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie.” - Robert Pirsing
Eu fac diferenta intre religie ( care implica ritualuri si un set de reguli ) si o relatie personala cu Dumnezeu. Dar ma gandesc ca altii cand spun religie se refera la tot ce are legatura cu Dumnezeu, mai mult sau mai putin. Pirsing se insela, pentru ca o multime de dovezi stiintifice indica spre un Creator inteligent, creativ si atotputernic ( nu pot insira niciodata TOT ce este El ). Daca ar fi studiat cu atentie dovezile. inainte sa se grabeasca sa faca afirmatii, atunci nu ar mai fi putut nega existenta lui Dumnezeu.
5) "O minciună este o minciună chiar dacă toţi o cred. Adevărul este adevăr chiar dacă nimeni nu îl crede." - Douglas Adams
Total de accord cu ceea ce a spus. Nu exita relativitate in ce priveste adevarul si minciuna. Asa cum spuneam Norman Geisler si Frank Turek, noi, oamenii, avem tendinta fatala de a incerca sa ajustam adevarul asa incat acesta sa se potrivesca dorintelor noastre in loc sa ne ajustam dorintele in conformitate cu adevarul. Sa nu uitam insa ca, asa cum a remarcat Mortimer Adler, concluziile noastre despre Dumnezeu influenteaza toate domeniile vietii noastre.
In plus, contrar opiniei populare, crestinii nu trebuie doar ,, sa creada si sa nu cerceteze ". Crestinilor li se porunceste sa stie ce cred si de ce cred lucrurile respective.
Va urma ..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu