Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 28 iulie 2011

Perioada de prietenie-logodnă: Aşteptările băieţilor şi ale fetelor, de Mihaela Gheorghe

Perioada de prietenie-logodnă: Aşteptările băieţilor şi ale fetelor, de Mihaela Gheorghe


AŞTEPTĂRILE BĂIEŢILOR

Nevoia de a fi respectat:

Pentru un băiat, nevoia de a fi respectat e foarte importantă. Dacă prietena sau logodnica lui nu îi ia în serios cuvintele sau obişnuieşte să-l ironizeze, acest lucru îi va afecta serios imaginea de sine şi el nu va dori să continue acea relaţie cu o fată care îl critică, îl jigneşte şi nu îi arată respect. Cine ar dori o viitoare soţie care să nu îi arate respectul cuvenit?

Nevoia de a fi apreciat:

Şi băieţii au nevoie de apreciere, cuvinte de încurajare şi complimente! Chiar dacă vi se pare greu de crezut, băieţii tânjesc să audă cuvinte ziditoare, dătătoare de viaţă de la fata pe care o curtează. Ştim că moartea şi viaţa stau în puterea limbii, aşa că, fetelor, alegeţi să rostiţi cuvinte ziditoare, dătătoare de viaţă pentru băiatul cu care va întâlniţi în vederea căsătoriei. Dacă nu învăţaţi să faceţi lucrul acesta înainte, vă va fi greu să o faceţi după ce intraţi în viaţa de familie.

Nevoia de a fi ascultat:

Băieţii simt nevoia să fie ascultaţi. Deşi ei vorbesc mult mai puţin comparativ cu fetele (12.000 cuvinte în comparaţie cu 24.000 cuvinte la zi), totuşi, atunci când vorbesc, ei aşteaptă să fie ascultaţi cu atenţie. O atenţie împărţită sau o conversaţie doar la nivel superficial arată faptul că fata nu ascultă şi că nu e interesată de ceea ce spune el. De fapt, băiatul nu sesizează că fata nu e interesată de ceea ce el spune ci înţelege că ea nu e interesată de propria persoană.

 Nevoia de împlinire sexuală-care poate fi împlinită doar în cadrul căsătoriei:

Din moment ce această nevoie legitimă poate fi împlinită doar în cadrul sfânt al căsniciei, e imperativ necesar să nu se treacă anumite limite de intimitate care ar fi periculoase şi ar duce la act sexual premarital.

Nevoia de a-şi exercita autoritatea-în cadrul familiei:

Şi această nevoie, cea de a fi preot în familie şi a-şi exercita autoritatea în educarea copiilor şi creşterea spirituală a familiei, se poate împlini doar după intrarea în viaţa de familie. Acesta e un statut pe care Însuşi Dumnezeu l-a încredinţat bărbatului şi o femeie înţeleaptă nu va încerca să submineze autoritatea bărbatului, preluând ea conducerea casei.

AŞTEPTĂRILE FETELOR

Iubire necondiţionată:

Fetele vor să fie iubite necondiţionat, pentru ceea ce reprezintă ele, nu pentru posesiunile lor, pentru părinţii influenţi, pentru studii sau bani, nici măcar pentru frumuseţea lor. Da, aţi auzit bine, nici măcar pentru frumuseţea lor, deoarece o fată care e iubită pentru fizicul ei, e apreciată doar pentru că arată într-un anumit fel şi nu pentru ceea ce este ea cu adevărat. O asemenea fată se va întreba ce se va întâmpla cu iubirea soţului ei când ea nu va mai poseda acea frumuseţe de la 20 de ani.

 Protecţie:

Orice femeie vrea şi trebuie să fie protejată. Aşa stă în firea lucrurilor, Dumnezeu a dăruit bărbaţilor puterea, forţa şi femeilor frumuseţea şi gingăşia. Un băiat creştin va face totul pentru a o proteja pe viitoarea lui soţie. Fetelor, dacă observaţi că prietenul vostru nu vă sare în ajutor când e cazul, nu vă protejează înainte de nuntă, când totul ar trebui să fie perfect între voi, să ştiţi că nu se va strădui să o facă nici după căsătorie. Un bărbat care o lasă pe soţia sa să vină de la piaţă cu 2 sacoşe grele şi cu copiii în braţe, în timp ce el merge liniştit cu un metru înainte, nu dă dovadă că îşi protejează partenera. Sau dacă soţia e învinuită pe nedrept sau acuzată de cineva, el va trebui să o protejeze, luindu-i apărarea, în faţa rudelor, a părinţilor, dacă e cazul.

 Stabilitate emoţională:

Stabilitatea emoţională a unei fete spune mult despre caracterul frumos al celui ce o iubeşte. Faptul că ea e liniştită şi încrezătoare în iubirea lui statornică, înseamnă că el e o persoana serioasă şi responsabilă care se fereşte să intre în relaţii cu alte fete, şi care în felul acesta îi comunică iubitei sale că el are intenţii serioase.

Apreciere:

Şi fetele vor să fie apreciate pentru ceea ce sunt în primul rând. Apoi, ea ar trebui apreciată ca soţie şi mamă, pentru felul cum îşi creşte şi educă copiii, pentru felul în care administrează casa, pentru felul în care face din cămin o oază de odihnă pentru întreaga familie.

Posibilitatea de a-şi dezvolta personalitatea:

E un aspect important, mult mai important decât mulţi vor să creadă. Dezvoltarea personalităţii unei fete contribuie la echilibrul ei interior şi la o corectă imagine de sine. Din păcate, după nuntă, femeia e copleşită de îndatoriri, obligaţii, copii şi treburile casei şi nu mai poate investi aproape nimic în propria persoană. Multe dintre soţii sunt nevoite să întrerupă studiile sau să renunţe la serviciu. Unele nu mai au timp nici măcar să răsfoiască o carte, prinse în iureşul rutinei zilnice, în timp ce viaţa bărbatului se desfăşoară la fel de normal ca şi înainte, el având timp să relationeze şi să petreacă timp în afară casei. Un soţ atent şi iubitor nu va trece cu vederea acest aspect ci îi va da posibilitatea soţiei să aibă timp liber şi pentru ea, să iasă în oraş singură şi să investească în propria persoană. Lucrul acesta va aduce beneficii întregii familii căci o soţie şi mamă încrezătoare şi echilibrată va putea purta mai bine de grijă tuturor decât una veşnic obosită şi nemulţumită.

Fidelitatea:

Un sondaj de opinie arată că fetele, femeile, în general pun cel mai mare accent pe fidelitatea partenerului. Acest lucru atârnă cu atât mai mult în cazul familiilor creştine. Fidelitatea trebuie să fie, nu doar la nivel fizic-sexual, ci şi la nivel de gând. Băieţii şi ulterior soţii trebuie să le fie fideli soţiilor lor şi la nivel de gând şi inimă. Adulterul emoţional, flirtul sunt vehement condamnate de Biblie. Cine se uită la o femeie şi o pofteşte în mintea, gândul lui, inimă lui a şi păcătuit.  Adulterul emoţional e la fel de grav ca şi cel fizic, aşa că nu vă jucaţi cu acest lucru, gândindu-vă că atât timp cât nu are loc niciun act sexual, aţi rămas fideli soţiilor voastre.

DARUL CELIBATULUI- este pentru cei care au o chemare specială de la Dumnezeu, celibatarul nu trebuie să ardă, să trăiască o viaţă de frustrare, ci să găsească fericire şi împlinire în acest mod de viaţă dat de Dumnezeu.

Autor: Mihaela Gheorghe

SURSA: Stiri Crestine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu