Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 28 aprilie 2010

Nu am destula credinta ca sa fiu ateu - partea 1

Asa cum am promis, voi incerca sa prind esenta cartii Nu am destula credinta ca sa fiu ateu, desi cartea in sine este estenta. Ma bucur ca pot prezenta aici lucrarea deosebita realizata de Norman Geisler si Frank Turek.

 " Cine pretinde ca este sceptic cu privire la un set de credinte este de fapt un adevarat credincios intr-un alt set de credinte. " Phillip E. Johnson

Ceea ce crede cineva despre Dumnezeu ii afecteaza toate celelalte convingeri!

Cele mai importante intrebari din viata sunt: 
1. Originea: De unde am venit?
2. Identitatea: Cine suntem?
3. Semnificatia: De ce suntem aici?
4. Moralitatea: Cum ar trebui sa traim?
5. Destinul: Incotro ne indreptam?
Raspunsurile la toate aceste intrebari depind de existenta lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu exista, atunci viata ta areo semnificatie si un ultim scop. Daca viata ta are un scop real, atunci exista un mod corect si un mod gresit de a o trai. Alegerile pe care le vei face acum nu te vor afecta numai aici, ci si in eternitate. Pe de alta parte, daca nu exista Dumnezeu, atunci viata ta nu inseamna in ultima instanta nimic. Intrucat viata nu are un scop de durata, nu exista niciun mod corect sau un mod gresit de a o trai. Si nu conteaza cum traiesti sau ce crezi - destinul tau este tarana.

Ce fel de Dumnezeu? 
Inainte de a trece mai departe, sa ne asiguram ca intelegem terminologia pe care o vom folosi. Cele mai multe dintre principalele religii ale lumii se incadreaza intr-un din urmatoarele 3 conceptii religioase despre lume: teism, panteism si ateism.

Teistul este persoana care crede intr-un Dumnezeu personal care a creat universul, dar nu este parte din univers. Aceasta imagine este aproximativ echivalenta cu cea a unui pictor si a picturii lui. Dumnezeu este asemenea pictorului, iar creatia Lui este asemenea picturii. Dumnezeu a facut pictura si atributele Lui sunt exprimate in ea, dar Dumnezeu nu este pictura. Principalele religii teiste sunt crestinismul, iudaismul si islamul. 

Prin contrast, panteistul este persoana care crede intr-un Dumnezeu impersonal care este literalmente universul. Astfel, in loc sa creeze pictura, Dumnezeu este pictura. De fapt, panteistii cred ca Dumnezeu este tot ce exista; Dumnezeu este iarba; Dumnezeu este cerul; Dumnezeu este copacul; Dumnezeu este cartea aceasta; Dumnezeu esti tu; Dumnezeu sunt eu, etc. Principalele religii panteiste sunt de provenienta rasariteana si intre ele se numara hinduismul, unele forme de budism si multe forme de ,,New Age".

Ateul, desigur, este persoana care nu crede in niciun fel de Dumnezeu. Pentru a continua analogia noastra, ateii cred ca ceva ce pare a fi o pictura exista dintotdeauna fara sa o fi pictat cineva. In aceasta categorie s-ar putea incadra umanistii religiosi.

Un alt termen pe care-l vom folosi frecvent este cuvantul agnostic. Acesta denota o persoana care nu este sigura daca Dumnezeu exista sau nu. 

Va urma ..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu